Mesebeli Dél-Afrika

Igen kellemes ilyenkor januárban a déli féltekének azon a táján, az Indiai-óceán partján, ahová képeink kalauzolják el önöket. A hőmérő mutatója nem megy 20 Celsius-fok alá és 30 fok fölé.

Rozoga busz érkezik Durban parti sétányára. Zulu kisgyerekek özönlenek ki belőle, egyik részük nyomban birtokba veszi a kristálytiszta vizű medencéket, a többiek az óceán hullámaiba igyekeznek. A móló padjain fekete és fehér szerelmespárok osztoznak. Ilyen éles filmkockákat ritkán pergetnek a szemünk előtt a történelmi változások. A „fehér” Dél-afrikai Köztársaságban tíz évvel ezelőtt mindez még elképzelhetetlen volt. Fekete ember nem merészkedhetett a fehérek medencéibe, a fehérek padjaira.

Az afrikai kontinens legnagyobb kikötője egy előkelő angol úr nevét viseli. 1823-ban fehér kereskedők alapították – ekkor még Port Natalnak hívták –, és pár évvel később a brit kormányzó, Sir Benjamin D’Urban tiszteletére kapta mai nevét. A régi városközpontban már csak nyomokban fedezhető fel a múlt század „gyarmati” stílusa, mindenütt üvegpaloták, felhőkarcolók nőttek ki a földből.

Az Arany Mérföld, a Golden Mile, a több kilométer hosszú homokos tengerpart Durban legfőbb vonzereje. Egymást érik itt a szállodák, a strandok, az éjjel-nappal díjtalanul használható medencék, a keleti stílusú parkok. Aki pedig betelt a szikrázó napsütéssel, az óceán sós illatával, a szél játékával, „kikapcsolódásul” a tenger élővilágában gyönyörködhet a hatalmas föld alatti akváriumban.

A világ minden tájáról (Magyarországról is egyre többen) érkező turisták nem értik, miért árul a plázson egy sereg fiatal fiú hatalmas műanyag tartályokat. Az árusok szívesen szolgálnak felvilágosítással: a zulu törzsek tagjai, akik távoli falvakból eljutnak ide, tengervizet visznek haza benne. Hogy rokonaik, barátaik is megmártózhassanak az „Indiai-óceánban”.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>