Higiénia a konyhában

A konyhában nem elég rendet tartani, kitakarítani, elmosni az edényeket és a különböző konyhai felszereléseket, hanem ügyelnünk kell arra is, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását. Érdemes megfogadni egy-két jó tanácsot, ha szeretnénk, hogy konyhánk ne csak tiszta, de higiénikus is legyen.

A különböző élelmiszerek igazi baktériumhordozók, fertőző betegségek forrásaivá válhatnak, ezért nagy odafigyelést igényel helyes tárolásuk.

Mivel sokan egy héten egyszer tesznek nagyobb bevásárlást, a legtöbb élelmiszer a hűtőbe kerül. Ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény megfelelő hőmérsékleten (0-5 C) üzemel-e. A hűtőben különítsük el az ételeket, ne csomagoljunk egybe az ételeket. Válasszuk a légmentesen záródó edényeket.

Ha nyers hússal dolgozunk, legyen az szárnyas vagy hal, utána mindig mossunk kezet, mossuk el a késeket, a vágódeszkát, és mosószeres szivaccsal töröljük át azt a felületet, ahová a hús ért. A friss húsokat a vásárlás után csomagoljuk ki, mielőtt a hűtőbe tesszük. Minden nem füstölt húst hűteni kell.

Kizárólag friss élelmiszert fagyasszunk le.

Ha az étel elkészült, ne tartsuk melegen takaréklángon. Különösen nyáron ügyeljünk arra, ha az étel kihűlt azonnal tegyük hűtőbe.

A szárnyasokat sose olvasszuk fel szobahőmérsékletűre. Ha az elkészítést megelőző este kivettük a fagyasztóból, és kellőképpen felolvadt, tegyük a hűtőbe, amíg nem kezdünk a főzéshez.

A gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg hideg vízben, és lehetőleg késsel hámozzuk meg. A zöldségeket tároljuk hűvös, szellős helyen, vagy a hűtőszekrény alsó rekeszében.

Különösen figyeljünk oda a tojásra és a tojásból készült ételekre, a pudingokra, a szószokra. A tojás hűvös éléskamrában egy-két hétig, míg hűtőszekrényben három hétig áll el. A tejtermékekkel, a tejszínnel, szintén bánjunk óvatosan, mindig nézzük meg a szavatossági időt jelző címkét.

A kenyeret olyan tartóban tároljuk, amelynek vannak szellőzőnyílásai, különben könnyen megpenészedik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>