Emelkedő trend a kötelező biztosítás díjakban!

Az elmúlt években, jellemzően 2010 óta a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási díjak hazánkban folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. Bár a piaci szakértők évről évre a csökkenés leállását, az árak stagnálását várják és jelzik előre, mindez egészen az új szabályozás bevezetéséig nem következett be.

2013. január 1-jén azonban az új adó, valamint az ekkor bevezetett új díjhirdetési rendszer hatására azonban már az idei év nyarára, alig fél év alatt 5–50%-kal változtak a kötelező biztosítás díjai. Ennek, illetve a piaci előrejelzéseknek megfelelően a kötelező biztosítás 2014. évi esedékes díjszabása valószínűleg magasabb lesz, mint az elmúlt években, bár tény az is, hogy az évközi tarifák várhatóan még egy ideig magasabbak lesznek, mint a kampányidőszakban fizetendő költségek.

A díjváltozás hátterében

Az idei év január elsejével bevezetett új adó várhatóan hosszú távon hatással lesz a kgfb díjakra, ugyanis ennek mértékét minden biztosító továbbhárítja az ügyfelekre. Ennek köszönhetően a korábbi kedvezmények a legtöbb helyen nem lesznek teljes mértékben érvényesíthetőek, így a jövőbeni akciók várhatóan nem árkedvezmény keretében jelentkeznek majd, hanem például együttkötési akciókként.

Ezen felül lendít a díjak emelkedésének ütemén, hogy a biztosítót váltó tulajdonosok járműinek átlagéletkora 15-16 év, s vele együtt a tulajdonosok bónuszfokozata is a magasabb kategóriába sorolható. Ez azt jelenti, hogy a kötelező biztosítás 2014-ben esedékes díjszabásainak 5-10%-os emelése nem elegendő, hiszen egy bónuszfokozat-lépéssel a biztosított nem fizet többet, így a biztosítónak nem térül meg az üzlet.

Kötelező biztosítás 2014: marad az emelkedés

A fentiek fényében elmondható, a kötelező biztosítás 2014-es tarifái sem fognak csökkeni, sőt, várható a további, emelkedő trend. Bár a biztosítót váltók többségét korábban a kedvező árak vonzották, azonban miután a jövőben marad a magasabb díjszabás, a szolgáltatóknak csak az együtt kötési akciók, valamint a kapcsolódó szolgáltatások maradnak, mint olyan fegyvertények, melyek újabb versenyhelyzetet jelenthetnek a kgfb piacán.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>